HIFUטיפול חדש לסרטן הערמונית העושה שימוש באולטראסאונד ממוקד בעוצמה גבוהה. כיצד עובד הטיפול ומי הוא מיועד?

הערמונית ("פרוסטטה" בלעז) הינה בלוטה במערכת הרביה הגברית האחראית על הפרשת נוזל הזרע.

סרטן הערמונית הינו סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים. ב-70% מהמקרים, הסרטן מוגבל בתוך הערמונית ולכן סיכוי הצלחת הטיפול במחלה טובים.

ישנן שתי גישות טיפוליות לסרטן הערמונית- הגישה הראשונה היא הסרת הגידול על ידי ניתוח, או טיפול בעזרת קרינה (חיצונית, או על-ידי השתלת גרגרים פולטי קרינה בתוך הערמונית, תהליך הידוע כברכיטרפיה).

למרות ההצלחות היחסיות של שתי השיטות, שניהן מלוות על-ידי תופעות לוואי לא נעימות הכוללות: בעיות בתפקוד המיני, בעיות במתן שתן, דלקת כרונית בשלפוחית השתן וכן דלקת כרונית בחלחולת.

הגישה השניה היא טיפול תרופתי קיצוני, המלווה גם בהסרת האשכים כדי להוריד את רמות הטסטוסטרון.

בעיה מעניינת מבחינת הטיפול היא סוגיית חזרת המחלה. חולים אשר טופלו בסיבוב ראשון בברכיטרפיה והקרנה חיצונית אינם לרוב אינם מעומדים לקבלת טיפול זה שוב.

חולים אשר מסיבה כלשהי אינם יכולים לקבל את הטיפול המקובל המצוין לעיל, יכולים  להיות מועמדים לטיפול חדשני- והוא HIFU.

סוג הטיפול – אולטראסאונד ממוקד בעוצמה גבוהה

HIFU  (High Intensity Focused Ultrasound, אולטראסאונד ממוקד בעוצמה גבוהה) הינו טיפול הרותם את יכולת מיקוד גלי הקול של האולטראסאונד והיכולת להגביר את עוצמתם לכך שניתן להגיע לרקמה המבוקשת בגוף ללא יצירת נזק ברקמות שכנות.

הלכה למעשה, "מחממים" את הרקמה בטמפרטורות גבוהות מאוד, כך שהרקמה "נשרפת" מבלי לפגוע ברקמות השכנות.

כדי לטפל בערמונית, מוחדר מכשיר האולטראסאונד דרך פי הטבעת. על צג המחשב מתקבלת תמונה תלת-מימדית של הערמונית.

האחרונה מחולקת לשלושה חלקים, וכל חלק מקבל את גלי הקול המוגברים בתורו-החל מהעומק ביותר ועד החיצוני ביותר.

מי מתאים לטיפול HIFU? חולים המתאימים לטיפול בשיטה זו הינם חולים הסובלים מחזרת גידול בערמונית לאחר שקיבלו כבר טיפול קרינתי או הסרה בניתוח.

כמו- כן, חולים שאינם יכולים מסיבות שונות לעבור טיפול מסורתי קרינתי והחדש ו/או ניתוחי יכולים לנסות טיפול בHIFU.

מי אינו מתאים לטיפול HIFU?

חולים הסובלים ממומים מבניים או הצרות מכנית באזור פי הטבעת אינם מתאימים לHIFU.

כמו-כן, חולים בעלי ערמונית בנפח של מעל 50 סמ"ק, או חולים עם ערמונית עם אונה אמצעית בולטת אל כיס השתן אינם מתאימים לטיפול HIFU.

תופעות הלוואי העלולות להתפתח כוללות עצירה במתן שתן, זיהום בדרכי השתן, היצרות בשופכה או בכיס השתן, בעיות בתפקוד המיני. כמו כן עלולה להתפתח פיסטולה בין כיס השתן לחלחולת.

בימים הראשונים לאחר הטיפול יתכנו תופעות לוואי מעטות כגון הפרשת חליקיקי רקמת ערמונית בשתן. לכן משוחרר לרוב החולה הביתה עם צנתר שתן המחובר לרגלו.

ביקורת במרפאה אורולוגית מתבצעת תוך כמה ימים, ואז מוצא הצנטר והחולה שב לפעולת השתנה רגילה. לאחר שלושה חודשים, ביקורת, הכוללת רמות PSA, מדידת שארית שתן וכן מדידת זרם שתן.

HIFU  הינה שיטה חדשנית הממשיכה להתפתח מידי יום. תופעות הלוואי המעטות המלוות אותה מצטמצמות ככל שהמטפל מיומן יותר. HIFU  מקובלת יותר ויותר אלטרנטיבה טיפולית לשיטות המסורתיות.

הפעולה אורכת בממוצע כשעתיים ומתבצעת תחת הרדמה כללית. לאחר סיום הפעולה מועבר החולה לחדר התאוששות ולרוב משוחרר תוך יומיים הביתה.

קראו על עוד טיפולים לסרטן הערמונית בניתוח – ניתוח בהקפאה

דילוג לתוכן